Ми впевнені, що багато хто з вас має деякі запитання про ҐАБА, адже більшість наших гостей зазвичай цікавляться ним. Ліндсі допоможе відповісти на декілька найчастіших питань, і тоді, можливо, ми всі нарешті вже розслабимося на нашій зустрічі...

Значно глибше задоволення від чаїв ми отримуємо тоді, коли можемо відвідати місце, в якому вони народилися, і зустрітися з людиною, котра виготовила їх. Значну кількість наших чаїв створив неймовірний фермер, пан Юй Сан Хе. Цією статею Ден знайомить нас із ним через ту землю, з якою він пов’язаний, і через його дивовижний чай.

Значна кількість Чорних чаїв, що продовжують ферментуватися після свого виготовлення, містить ті чи инші види цвілі. І хоч інколи це трохи лякає західних шанувальників чаю, та відкидати їх зовсім немає ніякої необхідності - серед цих грибків є багато лікувальних, а деякі з них ще й підсолоджують сам настій. Мабуть, найрідкіснішими й найбажанішими є ті самі невловимі “Золоті квітки”, котрі можна зрідка побачити на Чорних чаях.

Лю Бао є справжнім Чорним чаєм, який виготовляють у Цан Ву, що в провінції Ґуансі. Сама назва “Лю Бао” дослівно перекладається як “Шість Замків” — можливо, це посилання на форти, які існували колись у тих краях у далекому минулому. В місцевих горах дуже багато глибоких ущелин, потічків та водоспадів, котрі цілий рік укриті туманами. Пухкі, родючі ґрунти, вологість і достатня кількість сонячного світла створюють в цьому регіоні чудові умови для вирощування чаю.

В західних письмових працях про Чай ми иноді зустрічаємося з незначною плутаниною про природу цих категорій. Часто кажуть, що весь чай є єдиним видом, Камелією Китайською (Camellia sinensis), і що всі відмінності груп чаю пов'язані з тим, як його обробляли. Звісно, в цьому є деяка правда, і саме тому про це так часто пишуть скрізь у чайному світі. Та все ж подібний підхід може наставляти на хибний шлях, адже єдина група чаю, якої це фактично стосується — то Червоні, котрі, між иншим, є найпопулярнішими на Заході, чим, можливо, і пояснюється частково це непорозуміння.

Китайську космологію визначають три Дорогоцінності: Цзін, Ці та Шень. Протягом сторіч вони сповнювали її багату культуру, міфологію, медицину і навіть щоденне життя. Енді стисло представляє ці три основних енергії, що допоможе нам встановити зв’язок між ними.

Переклад російською О.М. Ігнатовича, виконано за виданням «Тядо котен дзенсю» («Повна збірка класичних трактатів Шляху Чаю»)