У наших журналах ви не побачите иншого, настільки ж часто вживаного вислову, як «Живий Чай». Для всього того, що ми знаємо, практикуємо і поширюємо як Традицію, він є основною доктриною. З наступного уривку, котрий було взято і перероблено з нової книжки Ву Де, ми дізнаємось про шість характеристик Живого Чаю...

"Гадаю, я вже міг би передати цю чудову техніку заварювання вам, і заодне розглянути деякі з тих багатьох речей, які будуть корисними у вашій подорожі..."

В зв'язку з плутаниною в сучасному чайному світі і значною кількістю дезінформації ми гадаємо, що було б чудово попитати Майстра Люя про те, що би він порадив новачкам, які шукають гарний чай і хочуть дізнатися про нього більше...

Можливо, що з чаєм вас познайомив ваш приятель… Чи одна з подорожей привела вас до чайної крамниці, де вашу увагу привернув якийсь чайник або чашка… А може бути, що то східна екзотика, така багата на смаки, аромати та відчуття, завабила вас до чаю… Ніщо не повторилося з того першого ковтка...

Люди найчастіше питають: "Чому чай?" Якщо ми маємо жити священним життям, то нащо нам поділяти його на звичайне та духовне? Ідеал Дзену з давніх давен міститься у тому, щоби шукати звільнення в "звичайному житті": знаходити сенс у простих плямах сонячного світла на стіні, бачити його у золотавому кільці, що тріпотить...

Пуер наскрізь просякнуто магією. Корінням він звивається до самого хребта Землі і через скелі та урвища тягнеться до витоків усіх вод — гірських джерел. Верхівки його дерев повільно кружляють, немов у цьому вальсі прагнуть дістатися до зірок і вкотре знов за тисячі років поспілкуватися із самим Небом...

Cлова тільки вказують на справжнє значення цього Шляху Чаю, якось узагальнено обмальовують його, а ми лише можемо сподіватися, щоби вловити миттєві просвітки цього через ті аркуші, котрі ми пишемо і промовляємо. Якщо і є якийсь Шлях, якась Стежка Чаю, щоби ними йти і жити — вони, безумовно, полягають у вирощуванні, обробці, приготуванні та питті.