Gonfu1

Ґонфу

Досі ми не бралися за створення посібника із заварювання "чаю ґонфу" (гунфу, gongfu) й на то мали поважні причини. Та на ваші численні прохання ми вирішили, що могли би включити його до своїх постійних “Порад щодо заварювання”, де ми щомісяця плануємо розглядати нові аспекти. Проте, перш ніж зробити це, необхідно було би пояснити, щоб ви точно розуміли, чому ми ніколи не видавали покроковий посібник зі способу заварювання ґонфу, бо ці попередження дійсно важливі для усвідомлення Ґонфу Ча загалом. Без них, ми вважаємо, такий довідник тільки зробить вам ведмежу послугу.

У роз’ясненні церемонії “чай з чаш”, яку ми практикуємо в нашій традиції, метода (темае, temae) дуже важлива, адже самі кроки і є церемонія. Правильна метода передає багато що з практичного та церемоніяльного змісту, який є доволі глибоким. Сам точний процес поєднує нас із минулим і всіма тими церемоніями, що проводилися колись у подібному руслі. Метода також прив’язує нас до теперішнього моменту, є фокусом нашої медитації і зусиллями, яких ми докладаємо з метою вшанувати нагоду й наших гостей. І, нарешті, церемонія є свого роду заклинанням: існує багато таємниць вище, нижче і протягом усієї неї, і на рівні невідомого метода так само важлива. Принципи чаю ґонфу хоч і збігаються частково з наведеним вище, проте вони мають також і суттєві відмінності.

Існують деякі аспекти в нашому заварюванні ґонфу, що передаються учням і задовольняють ті потреби, які ми щойно обговорювали, але єдина посутня, всевизначальна й справжня рушійна сила чаю ґонфу – створити найкращу чашку чаю. Правил у чаї ґонфу не існує, лише потік. І те, що створює найліпший настій, керує цим потоком.

У світлі цього покроковий підхід до чаю ґонфу є небезпечним. Він може зациклити вас на методі, що не матиме розвитку, відкритости й гнучкости стосовно того чаю і чайного посуду, який може опинитися перед вами, та призупинить еволюцію ваших навичок. З цієї причини, коли мова заходить за навчання заварюванню чаю ґонфу, замість посібників із заварювання ми завжди радимо експерименти.

Також доволі важко зрозуміти, з чого починати чи коли закінчувати розмову про “методу ґонфу”, адже ми дуже багато приділяємо уваги добору для свого часі чаю, чайного посуду, води, вугілля тощо, як величезній частині майстерности, чи “ґонфу”, в чаї. Вміти добирати складові – дуже важлива частина справи досвідченого шеф-кухаря. Відповідно, і подібний посібник повинен починатися вже після – тоді, коли це відбувається; мова про те, що цієї навички вже досягнуто й ужито до того, як ми сідаємо за стіл.

Одне з останніх зауважень, які слід зробити перед тим, як обговорювати методу в заварюванні ґонфу: начиння для цього способу приготування буде дуже важливим. У попередніх числах ми розглядали “Чотири дорогоцінності Ґонфу Ча (гунфу ча, чаю ґонфу)” в усіх деталях. Ними є: справжній їсинський чайник з фіялкового піска, порцелянові чашки, чайний човен (ча чвань, cha chuan) і гарний чайник для води з відповідним джерелом вогню. Вам також може знадобитися “чайний ставок” для використаної рідини (дзянь швей, jian shui). Чим ліпшою є якість цього знаряддя, тим кращою в результаті буде чашка чаю.

Gonfu2З урахуванням цього зауваження ми можемо розглянути частину основ того, що входить до чаю ґонфу. Як і будь-які инші чайні церемонії, чай ґонфу починається з обмивання чайного посуду безпосередньо перед гостями. Це є проявом поваги, а також уособленням обряду очищення, який виступає аспектом більшости церемоній у всі часи в будь-якій культурі. Вода змиває мирський прах, щоби ми увійшли до чайного простору очищеними. Це також звільняє нас від минулих чаювань, через що ми зможемо зосередитись і святкувати “одну зустріч, один шанс” – те, що відбувається просто перед нами.

Ми миємо чайники й чашки в чаї ґонфу так само, як і в чаї з чаш. Ми наповнюємо чайник, що також є попереднім його прогріванням, і потім чашки. Чашки тримаємо так само як і чаші, тільки з урахуванням того, що вони менші за розміром: слабка (неосновна) рука немовби утворює вилку велосипедного колеса й не рухається. Сильна рука обертає чашку в напрямку до себе. (В такий спосіб ми вшановуємо наших гостей, коли не зливаємо використану воду на них.) Після того як чашки спорожняються, ми струшуємо їх (без утворення “долоні будди”, як у випадку більших чаш), щоби видалити залишки води зсередини.

Вимивши чашки, ми виливаємо використану воду з чайника. Після цього ми представляємо наше чайне листя. Це можна зробити в руці, за допомогою складеного аркуша паперу (в нашій традиції) чи чайним совочком з ложечкою (патичком). Якщо ви використовуєте останнє, не забудьте повернути совочок обличчям до ваших гостей і ніжно спрямувати ложечкою листя до чайника, переконавшись, що воно рівномірно розподілено денцем. Потім ми промиваємо сам чай – омиваємо Його від мирського праху й так само очищуємо. Це має як практичну, так і церемоніяльну сторону: церемоніяльність полягає в його очищенні, а практичністю є як видалення пилу з листя, так і те, що це дає йому змогу прокинутися, розкритися для першого заварювання. Тривалість цього промивання залежатиме від типу того листя, що ви заварюєте. Приміром, вулон (улун, wulong) сферичної згортки зазвичай пропонують промивати довше, щоби грудочки згорнутого листя трохи розкрилися і не крутилися сильно всередині чайника під час перших настоювань, від чого вони можуть не розкритися цілком.

Gonfu2

Як вже згадувалося раніше, важко розглядати певні “кроки” в чаї ґонфу, тому що вони мають спиратися на досліди, які повинні привести до емпіричної мудрости – усвідомлення, чому ми робимо ці речі саме так. А тепер ми перейдемо до деяких кроків і в наступних числах, коли ділитимемося чаєм, що буде найпридатнішим до заварювання ґонфу, ми зможемо зануритися глибше в аспекти цього способу приготування, разом із розглядом тих експериментів, які ми всі повинні провести.

Базові кроки доволі прості. Ми обливаємо чайник, заливаємо саме чайне листя і потім поливаємо на чайник знову. Після цього ми прогріваємо чашки, повільно чи швидко, залежно від того, на якому настоюванні ми зараз, виливаючи гарячу воду з них у дзянь швей. Після того як чашки підготовлені, ми проводимо денцем чайника по краю чайного човна, щоби зняти з нього зайві краплі води (вони не мають стікати разом з настоєм), і розливаємо чай по чашках. Це наливання має бути рівномірним і плавним, течким, щоби вони всі були наповнені однаково (настій, що виливається на початку, не такий міцний, як той що ллється під кінець). Для цього потрібна майстерність або “ґонфу”.

Наприкінці ми часто так само обтираємо чашки, адже більшість з нас ще не вдосконалили баланс між плавністю та акуратністю, і ми, швидш за все, розлили трохи чаю під час наповнення чашок, оскільки намагалися наливати плавно, щоби забезпечити рівномірну консистенцію настою. (Ось чому таця для чашок також буде корисною, хоча й не такою обов’язковою для приготування чаю.) Це означає, що денце чашок теж буде з краплями, які ми можемо обтерти об край таці перед тим, як подавати їх своїм гостям.

Як і в “Чаї з чаш”, ми завжди підносимо першу (і тільки першу!) чашку до серця, встановлюємо візуальний контакт із тим гостем, якому вона належить, і усміхаємося йому. Це має бути щиросердна усмішка, а не та, з якою ми позуємо для світлин. Вона повинна стати вікном до щирого серця, що вітає нашого гостя – промовляє йому без слів, що ми шануємо його та цінуємо цю особливу нагоду розділити з ним трохи чаю.

Пізніші настоювання відрізняються тим, що ми тільки розставляємо чашки без цього жесту, який має насамперед церемоніяльне значення. Потім кожне з них дотримується тої самої “формули”, хоча, знову ж таки, ми маємо додати ще одну порцію застереження: “процедура” насправді не застосовується до “чаю ґонфу”. Більшість з цих “кроків”, що ми обговорювали тут, будуть фактично трохи змінюватися з кожним заварюванням, оскільки змінюватимуться фактори, у тому числі й тривалість кожного настоювання.

Для того щоби навчатися “чаю ґонфу” правильно, ми радимо вам багато експериментувати, підвищувати чутливість і досліджувати те, що саме робить чашку чаю доброю (використовуйте “Десять якостей чудового чаю”). Підхід “спроб і помилок”, з нотатками та навчанням, практикою і зосередженістю просуне вас значно глибше в цій дисципліні, ніж будь-яка покрокова процедура. Нам шкода наголошувати на цьому моменті вкотре, але це дуже важливо, щоби ви не перетворювали цей посібник на “спосіб заварювання чаю ґонфу”. Багато хто з вас питав, тож ми вирішили викласти базову техніку заварювання за цією методою, проте вам дійсно треба приділити час на експерименти з ґонфу, дотримуючись лише однієї вказівки: що створює найкращу чашку тут і зараз, з цим чаєм і чайним посудом – саме це заварювання, саме цю чашку! Це і є Ґонфу.

Gonfu3

Gonfu4

Gonfu5

 

Стаття вийшла в березневому числі часопису
Всесвітньої Чайної Хатинки за 2020 рік.

Перекладено спеціяльно для TeaHut.com.ua

teakettle

Messenger