Про адаптацію заварювання.

 Поради за листопад 2013 року

TreeЯк ми обговорювали раніше, експерименти мають неабияке значення, адже саме через них приготування чаю доходить до ваших глибин, стає вами. Знати, звідки з'явилися ваші чайні практики, і чому ви обрали саме таку особливу методологію - то є важливим. На жаль, переважна більшість з нас просто копіює дії інших і не намагається побачити якоїсь різниці. Ми виказуємо повагу до нашого чаю, коли заварюємо його відповідно до його потенціалу, і різні експерименти з ґунфу стають тут нам у нагоді. Вони допомагають поліпшити нашу чутливість і майстерність (ґунфу). Як результат, ми отримуємо кращий чай для наших гостей. У цьому номері, гадаємо, ми могли би глибше розглянути це питання, тим більше що воно стосується адаптації до нашого заварювання чаю.

Досить дивно, що більшість майстерних традицій заварювання лишалися незмінними протягом декількох сотень років, а потім, у 80-х, відкрилася величезна кількість можливостей. Що стоїть за цією зміною? Може збільшилася цікавість до чаю? Чай і чайний посуд стали доступнішими? Чому так багато змін сталося саме тоді? Нерозуміння того, як змінювалося приготування чаю з роками, злегка нагадує віру в релігію без знання її історії і того, яким чином на ній позначився час. В чаї більшість тих змін відбулися в дусі «швидко і зручно».

Усвідомлювати те, що ви маєте розвивати свій власний стиль заварювання, що той Чай бажає бути приготованим саме в такий спосіб, для вас є важливим. Він хоче пристосовуватися до вимог вашого життя і до тих людей, для кого ви Його заварюєте. Це чудово! В нашій традиції ми практикуємо адаптацію і вітаємо нові розуміння. Проте важливо усвідомлювати і те, чому відбуваються і звідки походять наші зміни. Інакше в цьому немає майстерності, немає «ґунфу», і заварювання чаю зводиться до «як вам більше подобається». Навпаки, ми намагаємося уникати будь-яких змін, що походять від нашого еґо, і замість цього навчаємося прислуховуватися до Чаю. Майстерність у всякому мистецтві полягає в пристосуванні до того, з чого воно складається і що його оточує. Як Мікелянджело часто зазначав, скульптура вже знаходиться у камені, і митець лише прибирає зайве. Відповідно, дізнаватися про те, в який спосіб чай хоче бути заварений сам, замість того щоби заварювати його так, «як того хочу я», і є ключем до оволодіння ним. Внесення змін, які ґрунтуються на еґоістичних бажаннях, не призведе до більш досвідченої і величної чайної майстерності в заварюванні (ґунфу). Якщо, наприклад, ви дуже полюбляєте вашу гарненьку червону чашечку, і любите ви її саме тому, що це подарунок від вашого друга, тоді як Чай просто репетує, що Він не хоче бути в ній — ви застрягли. Ваші навички не розвиваються, адже ви розумієте, що Його ліпше було б подати в іншій чашці, а не змушувати пристосовуватися до цієї. Вся ваша повага до Чаю демонструється у кращому приготуванні та у ширшому задоволенні від чайних зустрічей ґунфу. Якби ви дали Мікелянджело чудовий новий різець, то він би одразу ж почав використовувати його, не дивлячись на все те, що в нього пов'язано із старим. Якби цей різець насправді створював кращі скульптури, то заради свого мистецтва йому би довелося пристосовуватись. То ж не застрягайте через адаптацію до методів заварювання, які більше влаштовують ваше еґо.

TwoMasters

Вище ми згадували і другий вид пристосування, котрого слід уникати - той, що робиться з метою «швидко і зручно», з цим безголов'ям сучасного життя і споживацькою культурою. Чай навпаки веде до уповільнення, а чай Ґунфу означає «з майстерністю, робити щось належним чином». Якщо ви любите його, то потребуєте додаткового часу на оволодіння ним - ви прагнете поліпшити свою здатність подавати Чай. Саме через обирання швидших і/чи зручніших методів заварювання так багато традиційної чайної мудрості було втрачено, і саме тому приготування чаю змінилося так сильно за останні двадцять років.

Алан Уотс часто жартував, що багатії, щоби по-справжньому насолодитися плавбою на яхті, не бажають витрачати роки, котрі необхідні на оволодіння навігацією. Тому вони ставлять свої кораблі на прикол у гавані і влаштовують на них вечірки з коктейлями. Одним із більш сучасних прикладів цього є придбання дорогої фотокамери і налаштування її на режим «авто». Затратьте час, щоби потоваришувати з Чаєм і навчитися робити все правильно. Переконайтеся, що ваші пристосування виходять з Духу Чаю і що вони знаходяться в гармонії з тим шляхом, у який Чай бажає проживати вас. Це так само стосується справи, як і того, яким чином Чай вписується у ваше життя. В такий спосіб ви би не припиняли змінюватися і зростати, поліпшуючи свої навички ґунфу...

 

恒温静沁 (Héngwēn jìng qìn) -
Preserving the temperature, begin to absorb peace;
Оберігаючи тепло, почни вбирати спокій.

动轻揉運 (Dòng qīng róu yùn) -
with soft, graceful, gentle movements;
І плавко, м'яко в поступових рухах;

心無別向 (Xīn wú bié xiàng) -
and a heart free from distractions;
Із серцем, що нічим не скуте;

一氣呵成 (Yī qì hē chéng) -
everything is finished in one breath.
Завершиться все в єдності дихання.

   

 

Статтю було надруковано в часописі

Всесвітньої Чайної Хатинки за листопад 2013-го року.

Перекладено спеціяльно для TeaHut.com.ua

teakettle

Messenger