Центр чайного зібрання

Ву Де

The center of a tea session1

Ви і є той чай, який ви готуєте. Усвідомлення цього стає одним із найважливіших осяянь на вашому чайному шляху. З того самого моменту все, що ви робите, перетворюється для вас на мистецтво. В цьому і полягає сутність ґунфу. Але, як ми зазначали, ви маєте відчути цю істину на собі.

В цьому місяці в якості експерименту з ґунфу ми би хотіли запропонувати вам зосередитися на найважливішому аспекті будь-якої чайної сесії: на тому, хто заварює. Вода є Мати чаю, а їсинський чайник - батько Ґунфу Ча. Проте ніхто з них не впливає на чай настільки, як це робить людина, яка заварює його. Ви часто почуєте від нас, що (серед тих методів, що збереглися) вода є найпростішим, найдешевшим і найбільш практичним способом поліпшити ваш чай. Це так і є, принаймні на зовнішньому рівні… Але найглибший, найґрунтовніший аспект вашого чаю, який ви можете змінити – ви самі!

Як ми вже досить часто згадували в цих журналах, чай ґунфу означає майстерність, тобто вправність і гармонію з тим, що нас оточує. Коли ви стаєте цим середовищем. Справжній гончар є глина, так само як і найкращий спосіб приготування знає тільки сам чай. У нас тут дуже часто повторюють одну історію про те, як учень питав у свого майстра, як же ж йому написати досконалий каліграфічний сувій. У відповідь він отримав наступне: “Вдосконалюйся сам і пиши природньо!” Те ж саме можна сказати і про чай, бо все, що з вами відбувається, впливає на нього: ваша їжа, ваше ставлення до людей, плинність Ці вашим тілом і под. Ось чому шлях до чайної майстерності є дорогою до досконалості Себе, або інакше кажучи, є Дао.

Авжеж, більшість з вас імовірно вже усвідомили, що стан розуму безпосередньо впливає на ваш чай. Заспокоєння його під час нагрівання води в чайнику є дуже важливим, можливо найдавнішим аспектом в приготуванні чаю. Я завжди навчаю своїх учнів тому, що ні в якому разі не можна братися за чайник, поки ваш розум неспокійний. Нічого гарного не вийде, коли він відволікається або є розрізненим. (Звичайно, це не означає, що ви сидите і чекаєте і зовсім не подаєте чай вашим гостям. Заспокойте свій розум, наскільки це можливо. Навіть коли ви робите просто спробу, ви, безумовно, будете спокійнішими, ніж якщо не будете нічого робити взагалі.) Більшість з вас може відчути це, коли ви готуєте чай цілими днями — невеличка різниця в спокої впливає на ваше заварювання.

З поглибленням своєї чайної практики ви також можете спробувати приділяти увагу іншим аспектам свого розвитку і розглянути їхній вплив на вміння заварювати чудовий чай. “Чудовий” тут стосується не просто бездоганного смаку, аромату чи відчуття в роті, хоча і це теж важливе — це також здатність вашого чаю захоплювати і трансформувати людей. Поекспериментуйте з дієтами, вправами і медитацією, зосереджуючи увагу на своєму чаї весь цей час. У такий штиб він стає дивовижним способом оцінки прогресу, духовним у всіх відношеннях. Фактично чай століттями використовувався для учнів в якості напучування Дзену. Бо всі ті мірки, що створені розумом, разом із спритністю, в нагоді не стають! Ваш чай відображає стан вашого розуму, і від чутливості це не приховати. Шлях від розуму до руки проходить через Серце. Тому тут, як і в майстерності в будь-якому мистецтві, воно, як джерело натхнення, важливіше за ваш талант.

Якщо є бажання, можете завести щоденник і занотовувати туди різні аспекти свого образу життя і те, яким саме чином вони впливають на ваше вміння заварювати гарний чай. Окрім дієти і медитації, деяку роль в цьому, рівно як і в народженні будь-якого мистецтва, будуть відігравати рухливість і гнучкість вашого тіла. Розкриття каналів у плечах, а особливо в ліктях і зап’ястках, стане важливим, якщо ви опановуватимете чайне Ґунфу.

Ми би хотіли, щоби експеримент цього місяця допоміг вам переконатися в тому питанні. Для нього вам знадобиться компанія декількох ваших приятелів, бажано добре знайомих. Сам по собі експеримент дуже простий: зібратися разом із трьома-чотирма друзями, які добре знають один одного. В ідеалі ви маєте підібрати добре відомий вам чай, який ви неодноразово пили. Через декілька заварювань поміняйте того, хто готує, використовуючи той самий чайний посуд, воду і чай. Ви можете розпочати з декількох разів, якщо маєте час, змінюючи послідовність тих, хто готує, і таким чином, щоби чай був заварений із різною міцністю кожним хоча би раз (оскільки перші декілька заварювань відрізняюіться від тих, що будуть посередині і наприкінці).

Окрім цих практичних параметрів є лише одне правило: немає жодних правил за вийнятком того, що ви маєте поводитися природньо. Ви повинні діяти так, як вам підказує ваше відчуття: можете спілкуватися чи підтримувати тишу, співати чи вигукувати… Відчуйте себе розкутим. Відпустіть себе. Переконайтеся в тому, що кожен з вас розуміє це, перш ніж розпочати експеримент.

Згодом ви можете обговорити, яким саме чином кожен, хто заварював, впливав на чай. Чи змінювалися смак, аромат і відчуття в роті? Від чого саме залежали фізичні характеристики чаю зі зміною того, хто готував його? А що ви скажете про Ці? Чи помічали ви різницю, коли змінювалася людина? І нарешті, мабуть, найважливіше: а чи змінювалася атмосфера? Чи змінювалася поведінка людей після того, як чай починав готувати наступний з них? А чи впливало це на хід ваших думок? Хотілося вам зробити що-небудь, від чого ви стримували себе? Так як ви всі досить добре знаєте один одного, то чи могли би ви сказати, що яким би чином енергія зборів не змінювалася, вона відповідала характеру людини, яка заварювала? Іншими словами, чи починали люди жартувати, коли хтось із вас удавав із себе блазня (Qing Yu) під час приготування? А коли наставала черга серйозної людини, то чи робилося зібрання понурим?.. Ці питання можуть бути надто спрощеними, а реальність більш витонченою, та ви все одно отримаєте уявлення про те.

 

The center of a tea session2

 

Ми гадаємо, що цей експеримент допоможе вам розвинути правильне розуміння однієї з чайних основ, за допомогою якої перед вами відкриється багато дверей. Завдяки ним ви підете деякими новими захопливими шляхами, на яких чай може змінювати ваше життя і життя людей навколо вас. Майстерність наблизиться до вас ще на один крок…

 

Статтю взято з вересневого числа часопису
Всесвітньої Чайної Хатинки за 2014 рік.

Перекладено спеціяльно для TeaHut.com.ua

teakettle