Importance1

Важливість експериментування

茶人: Шень Су

  1. Вступ
  2. Десять важливих експериментів. Досліди 1-4
  3. Досліди 5-10. Висновки

 

V) Використовувати глечик чи не використовувати

Цього експерименту не оминути, якщо ви насправді бажаєте зрозуміти, коли застосовувати глечик для розливання (чахай), а коли ні. Які плюси й мінуси від його використання? І чи переважають ті жертви користь від нього? Де і коли цей глечик узагалі з’явився? Яка ж найдоречніша ситуація для його застосування?

Що вам знадобиться:

1 глечик (скляний чи порцеляновий)
1 їсинський чайник з пурпурового піска
2 однакових білих порцелянових чашки ґонфу для кожної людини

Метода проведення:

Візьміть десь приблизно два грами чаю на ваш чайничок ґонфу. Вишикуйте свої чашки й глечик. Як правило, не так просто попередньо прогріти всі чашки й глечик, якщо тільки в експерименті не бере участь одна людина, тож не переймайтеся. Просто настоюйте чай і потім розливайте туди-сюди по черзі в глечик і в першу половину чашок. Після того одразу наповніть другу половину з чахаю. Візьміть обидві чашки – одну з чаєм з чайника, а другу, в яку ви наливали з глечика – і попийте з них по черзі, по ковточку з кожної. Занотуйте свої спостереження. Повторіть це принаймні тричі.

 

VI) Попереднє прогрівання ваших чашок

То буде для вас ще одним відкриттям. Багато людей думають, що ми промиваємо свої чашки перед кожним заварюванням, але насправді ми попередньо підігріваємо їх. Для чого і чи дійсно це щось змінює?

Що вам знадобиться:

2 однакових білих порцелянових чашки ґонфу для кожної людини
1 їсинський чайник з пурпурового піска
1 миска для використаної води (чи якась чаша середнього розміру)

Метода проведення:

Як і раніше, заваріть неміцний чай, з яким ви добре знайомі, взявши небагато листя, десь грамів зо два. Попередньо прогрійте половину своїх чашок, заливши в них окріп, а другу не прогрівайте. Злийте воду з підігрітих у миску і невдовзі після цього розливайте чай з чайника по всіх чашках. Попийте по черзі з обох чашок, під час цього записуючи всі свої спостереження. Повторіть двічі чи тричі, кожного разу змінюючи прогріті чашки на ті, що не прогрівалися.

 

VII) “Передбачаються серйозні зливи” 

Experimentation3

Ви помітите, що ми обдаємо наш чайничок ґонфу гарячою водою як до, так і після того як наливаємо її всередину. Результати цього експерименту завжди мене дивують.

Що вам знадобиться:

1 біла порцелянова чашка ґонфу для кожної людини
1 їсинський чайник з пурпурового піска
1 керамічний “чайний човен” (також можна використовувати мілку миску чи чашу)

Метода проведення:

В цьому експерименті ви зробите три послідовних заливання. На першому колі спочатку облийте ззовні ваш чайничок гарячою водою, потім зніміть кришечку і залийте чайне листя. Це називається “обливати до”. Вилийте чай у свою чашку. Попийте його спокійно і занотуйте свої спостереження, зосередившись на відчуттях у роті. На другому колі облийте чайник тільки після того, як ви заллєте в нього воду. Це буде називатися “обливати після”. Знову зливайте чай у чашку, пийте й занотовуйте. На останньому заварюванні облийте і до, і після заливання – відповідно, це називають “обливати до і після”. Випийте цю чашку й запишіть свої спостереження. Як тільки листя буде залито декілька разів, а чайничок ретельно облитий, цей експеримент вже важко повторити. Можете просто виконати його пізніше зі свіжим листям або ж, якщо вам пощастило, і ви мали всі три, то можете робити всі “обливання” водночас.

 

VIII) Величезний світ чашок

Це чудовий дослід, бо він простий, а більшість людей, що мають різні типи чашок, рідко здогадуються, як сильно ці маленькі чашечки можуть впливати на якість чайного настою. Які ж з них дійсно пристосовані для того, щоби створювати кращий чай?

Що вам знадобиться:

3 чи більше чашок ґонфу різних типів (різні за формою, розміром, матеріялом, віком і под.)
1 їсинський чайник з пурпурового піска

Метода проведення:

Зважте близько двох грамів чаю і заваріть його так, як ви це робите зазвичай, обливаючи ваш чайничок як до, так і після заливання листя. Якщо ви виконуєте цей експеримент у великій компанії людей чи з великою кількістю чашок, то можете оминути їх попереднє прогрівання. Розлийте по них чай і попийте по черзі з кожної. Повторіть принаймні декілька разів, записуючи, як форма, розмір, матеріял чи вік впливають на чайний настій у вашому роті.

 

IX) Джерела тепла

Наші досліди не були би повними без тестування різноманітних джерел тепла. Тож з цього кумедного експерименту можна багато про що дізнатися.

Що вам знадобиться:

Газовий пальник
Електричний нагрівач (інфрачервоний чи з металевою поверхнею, не індукційний)
Вугілля і жаровня
1 чи 3 чайники для води
1 їсинський чайник з пурпурового піска (не обов’язково, можна просто пити воду)
1 біла порцелянова чашка ґонфу для кожної людини

Метода проведення:

Ви можете проводити його як з чаєм, так і просто з гарячою водою. Деякі люди вважають, що за самою водою трохи важкувато визначати різницю, тоді як инші гадають, що чай і час між його заварюваннями вносять надмірну плутанину. Все лишається на ваш власний розсуд, і, зрештою, то чудова ідея – спробувати обидва цих підходи.

Якщо ви маєте три однакових чайники, то можете наповнити їх рівною кількістю води й зігріти одночасно. Зауважте, що кожне джерело тепла грітиме ваш чайник зі своєю швидкістю, тож вам можливо доведеться попередньо заміряти, як довго він закипає на кожному з них, щоби довести до кипіння всі три водночас.

Якщо ж у вас усього лише один чайник, що ймовірніше, тоді вам доведеться тестувати кожне джерело тепла по одному, записуючи свої спостереження в процесі, і терпляче чекати кожного разу, як грітиметься свіжа водичка. Вам насправді не так багато її і треба в чайнику. Якщо маєте доступ до вугілля і жаровні, то спочатку краще випити воду з цього джерела тепла, а потім уже переходити до инших. Як завжди, зосередьтеся на відчуттях у ротовій порожнині. Розглядайте якість кожного джерела, як текстуру у вашому роті. Яка вона, прониклива й структурована чи подразлива й некомфортна?

 

X) Типи чайників для води

З такої величезної кількості чайників, зроблених в різноманітних формах і з різних матеріялів, який з них найбільш пристосований для кип’ятіння води для чаю?

Що вам знадобиться:

Стільки різних чайників, скільки ви маєте (скляний, керамічний, залізний, срібний, новий, антикварний тощо)
1 їсинський чайник з пурпурового піска (не обов’язково, можна просто пити воду)
1 біла порцелянова чашка ґонфу для кожної людини

Метода проведення:

Знову ж таки, це може бути проведено як лише з водою, так і разом із чаєм. На початку, я вважаю, краще робити їх просто з водою. Цього разу вам слід використовувати одне джерело тепла для всіх типів чайників, пити воду з одного з них, записуючи свої спостереження, і потім переходити до наступного. Використовуйте таке джерело тепла, яке вам легко буде контролювати в цьому експерименті, наприклад, електричне чи газове. Кожен тип чайника має свою енергетику й наділяє особливостями воду. Намагайтеся не тільки оцінювати їх ефективність, а й розглядати, наскільки кожен з них буде придатним до певних видів чаїв.

Experimentation4 

Висновки

Сподіваюся, для вас ці експерименти будуть такими ж веселими, повчальними й показовими, якими вони є для мене. Незалежно від вашого підходу до чаю, я справді вважаю, що практичний досвід, отриманий від проведення цих експериментів, допоможе вам приготувати ліпший настій у спосіб, що підходить саме для вас.

Маю дуже велику надію на те, що ці досліди спонукатимуть вас до глибших обговорень, і що деякі з вас викажуть креативність і розроблять свої власні експерименти. Якщо так, то ми будемо раді почути про них. Ми маємо ще багато різних дослідів, якими би ми так само могли поділитися з вами за вашого бажання набути трохи більше майстерності через самодисципліну. І також я сподіваюся, що ці експерименти надихатимуть вас на створення своїх власних і на те, щоби навчатися любити процес так само, як і я.

Пам’ятайте, тут не ведеться мова про те, щоби вбиратися у білі лабораторні халати й обробляти до стерильності свій чайний посуд. Навпаки, ми говоримо про відкритість розуму й розпізнавання відмінностей, що, як наслідок, виникає від використання різного начиння і способів заварювання, так щоби ви могли прийняти виважене рішення у своєму приготуванні чаю. Як завжди, найважливішим елементом будь-якого чаювання залишаєтесь ви самі! Серце, з яким ви заварюєте і подаєте чай, переважатиме за всі експерименти та висновки з них. Найкраща чашка чаю завжди та, що заварена, подана й отримана від серця! Тому най ваша любов до Чаю зростатиме завдяки поєднанню майстерності через самодисципліну, заварювання від серця та сповнених радості експериментів! Щасливих всім заварювань!

 

Статтю було надруковано в часописі
Всесвітньої Чайної Хатинки в листопаді 2017-го року
Перекладено спеціяльно для Хатинки Чайного Майстра

teakettle

Importance1

Важливість експериментування

茶人: Шень Су

  1. Вступ
  2. Десять важливих експериментів. Досліди 1-4
  3. Досліди 5-10. Висновки

 Десять важливих експериментів

Для всіх експериментів, що наведені нижче, важливо використовувати добре знайомий вам чай. Я часто беру якийсь слабкого окислення, але заварюю його в меншій кількості, приблизно 1-2 грами, в залежності від розміру посуду для заварювання. Якщо ви візьмете забагато темного, витриманого чи складного чаю, то це відвертатиме вашу увагу, і буде важко помітити тонкі відмінності під час порівняння чайного посуду та способів заварювання.

Непогано було би завести записничок для своїх висновків. Занотовуйте все, що зможете, в тому числі й дату, використані матеріали, процедуру, спостереження та инші зауваження. Все це виявиться дуже корисним у майбутньому, коли ви будете знову робити цей експеримент. Також воно допоможе оцінювати ваш прогрес.

Пам’ятайте, коли будете записувати свої спостереження, справа не в тому, що ви думаєте, що це є кращим, а то гіршим – уся сила в тому, щоби занотовувати всі відмінності, які ви помічаєте. Вміти побачити деяку різницю, в основі якої лежить використаний чайний посуд чи метода приготування – то само по собі вже добре. Зосередьтеся на десяти якостях, наведених вище, і поки що не зважайте на смак і аромат, наскільки це можливо (в цьому вам якраз допомагатиме слабко заварений чай). Як вам відчувається чай у вашому роті й тілі? Підтримуйте спокійну атмосферу протягом кожного експерименту, щоби всі могли зосередитися на чаї. Не соромтеся обговорювати результати, коли всі закінчать.

Зверніть увагу на те, що ми не розкриваємо результатів жодного з цих експериментів. Усе це цілковито лишається за вами! У будь-якому випадку, значно цікавіше навчатися на своєму власному досвіді, й жоден вплив задля пошуку правильного чи хибного результату тут відсутній. Завжди тримайтеся свого досвіду й будьте готові до того, що иншого разу вам може відкритися якась нова тонка відмінність, до якої ви не були чутливі в минулому. Ми тут не для того, щоби переконати когось у своєму способі заварювання, а щоби дати вам платформу, де можна весело провести свій час і навчитися робити кращий чай на власному досвіді.

Ця практика чаю ґонфу має бути працею любові й пристрасті. Ву Де завжди каже нам, що найкращий чай – то чай, зроблений з любов’ю. І це стосується шляхів, якими він був вирощений, виготовлений і поданий. Якщо чай іде слідом за серцем цими трьома шляхами, тоді його буде створено згідно з Природою, Небом і Людиною, і ми осягнемо Дао через нашу чайну практику. Але ми маємо стати цими вченнями; ми повинні проживати Шлях, а не просто розглядати його чи філософствувати про його тонкощі в цьому журналі. Ось чому протягом років ми охоплювали так багато наших експериментів на цих сторінках.

 

Десять якостей файного чаю

Пам’ятайте, “ґонфу” означає “майстерність через самодисципліну”, і для того, щоби опановувати ґонфу ча, нам спочатку треба визначити, що таке є “добра чашка чаю”. Якщо ви цього не зробите, то тоді немає до чого прагнути, і відповідно буде відсутня можливість самого розвитку. Якщо вона визначається просто, як вам заманеться, то не існує жодного способу покращити її – ви не можете вдосконалювати так, “як вам це подобається”. Визначений належним чином набір якостей дозволяє нам оцінювати наш чай, обговорювати його з иншими та навчатися через експериментування задля того, щоби розвиватися під керівництвом учителя.

Звісна річ, слід також пам’ятати, що якість ця є довільною. Чай – це мистецтво, а не наука, і не існує такої речі, як суцільна об’єктивність. Наші спостереження завжди будуть до певної міри суб’єктивними. З переліком якостей, наведених нижче, ми будемо намагатися привнести максимум об’єктивності й разом з тим усвідомлювати, що це, зрештою, має довільний характер. З урахуванням вищенаведеного, а також заради експериментування і розвитку, ми використовуємо цей стандартний набір якостей, яким ми визначаємо наш чай ґонфу. Оскільки якості, що засновуються на висновках, на кшталт смаку й аромату, є доволі суб’єктивними, ми замість них перейшли на відчуття в ротовій порожнині. Консистенція напою разом із відчуттями від нього в роті нададуть нам значно більше можливостей задля узгодження.

Отже, чудовий чай:
Одразу ж змочує ваше піднебіння
Вкриває порожнину рота
Гладкий, насичений, густий і структурно визначений
Сам просувається вглиб
Легко ковтається (сам спускається донизу)
Огортає і пом’якшує горло
Сприяє виділенню слини
Має аромат, що піднімається носовою порожниною
Має “хвейґань” (м’ятну холодинку в подиху, немов зимового дня)
Має глибоку Ча Ці, що розслаблює (загальне відчуття легкості)Experimentation1

 

Експерименти

I) Добирання води

Найкращий і найлегший шлях поліпшити ваш чай – це поліпшити вашу воду. Чай на 98% є водою, тож, жодних сумнівів, краща вода багато в чому сприятиме й допоможе вам зробити кращий чай.

Що вам знадобиться:

3 чи більше види бутильованої води
2 однакових ґонфу чашки з білої порцеляни для кожної людини

Метода проведення:

Для цього експерименту придбайте принаймні три різних види бутильованої води. Наздогад оберіть дві з них, налийте однакову кількість кожної в різні чашки та покуштуйте одночасно то одну, то другу по черзі. Занотовуйте будь-які відмінності, що помічаєте. Спираючись на “десять якостей”, наведених вище, оберіть одну з двох пляшок, яка за вашим відчуттям більш придатна для приготування чаю, і потім порівняйте її з третім бутлем води. Пам’ятайте, вода не повинна мати жодного смаку чи аромату; вона повинна втамовувати спрагу, і, як і будь-який файний чай, має бути насиченою, гладкою, м’якою і легко ковтатися.

Продовжуйте цей процес виключення, допоки не вирішите, яка, за вашим відчуттям, вода найбільш придатна для чаю. Якщо маєте добру джерельну воду, то можете порівняти свою найкращу бутильовану з нею і ще раз погляньте, чи можливо знайти між ними якусь різницю.

 

II) Експеримент з трьома чашками

Це один з найважливіших і найпростіших у виконанні експериментів. Він один з тих, що я проводжу найчастіше з гостями в нашому Центрі. Також він є чудовим прикладом того, чому перший рядок вірша ґонфу настільки важливий...

Що вам знадобиться:

3 однакових ґонфу чашки з білої порцеляни для кожної людини
Чайник для кип’ятіння води

Метода проведення:

Зігрійте собі воду. Перед тим, як вона цілковито закипить, наповніть нею одну з трьох чашок. Їх не треба попередньо прогрівати. Перелийте половину води з першої до другої чашки. Потім з другої налийте половину в третю. Перша чашка повинна мати в собі половину води, тоді як дві останні міститимуть по чверті кожна. Починаючи з останньої, швидко пийте воду з усіх трьох по черзі й занотовуйте свої спостереження під час цього. Повторіть принаймні тричі, переконавшись, що акуратно наливаєте з кожної чашки в наступну. Ви могли би з легкістю проводити цей експеримент і з більше ніж трьома чашками.

 

III) Чайник з Дзиша проти ґайвані

Це один з моїх улюблених експериментів. Він демонструє важливість форми, матеріялу та дизайну вашого чайного посуду. Це один з тих дослідів, яких не бажано оминати, особливо в часи сучасності, коли ґайвані є настільки поширеними у вжитку. Чому їх так широко використовують, і коли вони набули моди в якості посуду для заварювання по чайних крамницях? Чому так сталося? І як їх використовували у давнину?

Що вам знадобиться:

Один їсинський чайник з пурпурового піска (Конче важливо, щоби ваш ґонфу чайник був справжнім виробом. Цей експеримент уводитиме в оману й не матиме жодної користі, якщо це не буде автентична їсинська глина. Иншими словами, не слід брати для нього чайник з иншого типу глини.)
Одна порцелянова ґайвань (чашка з кришкою)
Дві однакових ґонфу чашки з білої порцеляни для кожної людини

Метода проведення:

Зважте приблизно по два грами чаю для вашої ґайвані і для вашого чайника з пурпурового піска. Заваріть їх паралельно. Якщо ви впевнено оперуєте обома руками, можете наповнювати їх одночасно і так само одночасно розливати, тримаючи кожну з посудин своєю рукою (я переважно тримаю чайник ґонфу своєю домінуючою рукою (для правші то є права, для шульги – ліва), а ґайвань беру слабкішою). В инакшому випадку ви можете спочатку заварити в одному посуді, випити чай і записати свої спостереження, і потім так само зробити з иншим. Повторіть це принаймні тричі. Якщо ви спочатку заварювали в чайнику, а після використовували ґайвань, то кожного наступного разу змінюйте послідовність.

Experimentation2

 

IV) Додавання холодної води до гарячої

Я помічаю деяку тенденцію в людей доливати у свої чайники холодну воду, коли в них уже залишається небагато, і потім знову кип’ятити їх. (Мені завжди було цікаво, що відбувається, коли холодна вода потрапляє в залишки гарячої.)

Що вам знадобиться:

Чайник для води на вибір
Джерело тепла на вибір
1 їсинський чайник з пурпурового піска (за бажанням, можна просто куштувати воду)
1 біла порцелянова чашка ґонфу для кожної людини

Метода проведення:

В цьому експерименті мені більше подобається зігрівати водичку і пити кілька чашок просто заради того, щоби ознайомитися з нею. Ви також спочатку могли би випити по декілька чашок. Потім додайте якусь кількість (десь чашку чи трохи більше) холодної води до свого чайника і знову доведіть його до кипіння. Навіть його звуки можуть бути показовими в цій точці. Як тільки вода перейде до кипіння, знову скуштуйте її чи заваріть трохи чаю і після того занотуйте свої спостереження.

 

Закінчення: Досліди 5-10. Висновки

 

Статтю було надруковано в часописі
Всесвітньої Чайної Хатинки в листопаді 2017-го року
Перекладено спеціяльно для Хатинки Чайного Майстра

teakettle