BodyofTea2

Тіло чаю. Закінчення

1-а частина статті

Найкращий спосіб навчитися відчувати ча ті – спочатку розвинути свою чутливість. Цього можна досягнути очевидними способами на кшталт здорової їжі, хорошого сну й фізичних вправ, а також медитації. Другий спосіб отримати “тіло” свого чаю – того, що передувало його обробці – це, звісно, настоювати його значно більше разів. Для цього вам знадобляться добрі навички в заварюванні та вміння насолоджуватися пізнішими заварками. Ці пізніші настої мають неабищо, і ним варто насолодитися. Спробуйте заварювати свої чаї глибше й довше й навчитися цінувати пізніші заварки самі по собі, замість порівнювати їх із першими й відмічати, як же їх букет потоншав і наскільки втратив свій аромат. У пізніших настоях також достатньо Ці.

І, зрештою, навчіться цінувати аромати своїх чайних настоїв. Більшість з того, що ми куштуємо в чаї, дають нам саме ефірні олії. Оскільки аромат і смак для людини тісно пов’язані, відокремити їх один від одного може бути непросто. Чай – це більше аромат, ніж смак, і значна кількість його олій залишається на стінках чашки/чаші. Тому важливо вдихати чай. І не тільки заради насолоди ароматом, а й заради його Ці, яка входить до тіла через запах так само, як і через сам настій. Це також чудовий спосіб навчитися відчувати запахи “тіла” чаю порівняно з ароматами “обробки”. З чим можна порівняти аромат цього різновиду? Навколишнє середовище? Чи зможете ви відчути на смак ту місцевість у чаї?

Як ми зазначали минулого місяця, кожен попередній крок у виробництві чаю визначає наступну стадію. Всі фактори навколишнього середовища створюють різновид, найбільш пристосований до зростання тут. Цей різновид визначає, як його розмножувати й доглядати за ним. Однією з характеристик того, що ми називаємо “живим чаєм”, є зв’язок між фермером і землею. Живий чай підтримують у спосіб, що найліпше сприяє його природі та дозволяє чайним деревам мутувати й залишатися в гармонії з навколишнім середовищем і біорозмаїттям екосистеми. Такі здорові дерева знатимуть, коли їм насіятися, заквітнути й почати броститися. Ми просто приходимо подякувати їм за те, що вони дають, а не тиснемо на них поливаннями, добривами чи пестицидами.

Різновид потім встановлює час збирання врожаю, який разом із погідними умовами визначатиме подальші стадії переробки. Тобто те, що ми визначаємо як “ча ті”, насправді суттєвіше за обробку (чи принаймні настільки ж важливе). Найкращі фермери й майстри виготовлення чаю є такою ж природньою частиною потоку від насінини до чашки, як і сонце, дощ чи ґрунт. Те ж саме можна сказати й про ту людину, яка заварює - про того, хто бере сухе листя і сповнює його, дозволивши йому звершити свою долю чи вивільнити свій потенціял. Гарний Чадзин – це таке ж натуральне продовження Природи, як і гілка, що народжує листя.

Якщо кролі чи вовки переселяються на якусь територію і змінюють її екологічний баланс, то ми це називаємо “природньою зміною в навколишньому середовищі”. Фактично, вищі істоти також можуть міняти географію шляхом переміщення річок і гір (називається “трофічний вплив, trophism”). Приміром, вовки, яких переселили до Національного парку Єллоустоун, перемістили річки, коли вигнали з долин оленів, і тим самим змінили ландшафт назавжди. Олені швидко зрозуміли, що вовків загнати в гори буде важче, й тому перестали харчуватися в долинах. Це дало змогу лісам розростися там, де раніше була тільки трава, й коріння дерев з часом посунуло береги річок, від чого й сталися певні зміни ландшафту. Все це вочевидь природньо. Так Природа змінила себе. Проте чому людина не може бути такою ж природньою, як і вовк чи кріль? Чому наша праця часто не вписується в навколишнє середовище? Чому ми не можемо рухатися за течією Природи, а все намагаємося протидіяти їй? Це урок, який нам конче необхідно засвоїти.

Коли фермер щодня приходить до саду на роботу, він є частиною цієї екосистеми. Він живе в ній так само, як і будь-які инші організми. Його дихання змінює речі, рівно як і його руки й очі, розум і серце. Зрештою, в цьому впливі, зв’язку та гармонії є також і духовна сторона.

Коли ви споглядаєте на весь цей рух цілком, від насінини до чашки, легко зробити висновок, що чай “хоче” бути оброблений у певний спосіб (за браком кращого слова). Якщо навколишнє середовище створює різновид, який еволюціонує задля розростання в цій місцевості і який потім гармонізується з ґрунтом та иншими екосистемами, ви отримуєте листок, що настільки ж складається зі свого оточення, наскільки він є частиною дерева. Листя зростає на деревах. А дерева отримують енергію для створення листя з води, мінералів, ґрунту, сонця, місяця і світла зірок, а також з безлічі инших макро- та мікроскопічних взаємозв’язків і змінюються з навколишнім середовищем.

От, наприклад, на відміну від “культиварів”, що виведені людськими руками (різновиди, створені шляхом підрізання і/чи генетичного впливу на розмноження), Си Дзі Чвень (Си Цзи Чунь, Si Ji Chun) є природнім різновидом. Він утворився від різновиду Т’єґваньїнь (Тє Ґуань Інь, Tieguanyin) через пристосування до навколишнього середовища Тайваню (його ориґінальні кущі завезли переселенці з Аньсі близько ста років тому – прим. перекл.) і був еволюцією цього сорту дерева. Коли йому дозволяють зростати здоровим і сильним, без підстригання чи аґрохемікатів, різновид може засяяти, так само як і навколишнє середовище променіє через кожне дерево. Фермер, коли виходить на прогулянку до своїх дерев, звертається до них, як до друзів, і коли він працює в гармонії з усім живим навколо, збирає тоді за врожай правильну кількість листя і в слушний час року з метою допомогти деревам, а не стягнути з них данину, й не гнобить їх, допоки вони не помруть. Такий природобережливий підхід не обходиться без молитв, церемоній і серця, сповненого подяки. Особистість є важливим аспектом чудового чаю, і дух, безумовно, також серед них. Наші молитви, відданість і серце завжди впливають на те, що ми робимо.

У такому разі саме навколишнє середовище та неповторні погідні умови того року визначатимуть, який сорт листя фермер матиме. І майстер тоді оброблятиме його так, як воно того “хоче”: обробляти його, щоби розкрити його потенціял і сповнити долю. Значна кількість фермерів, про яких ми розповідали, порівнювали вирощування та переробку чаю з вихованням дітей і говорили про це з любов’ю та ясним уявленням, що можна доглядати за здоровими деревами й обробляти їх відповідно до їх природи, дозволивши їм ставати тими істотами, якими їм судилося бути Небом.

BodyofTea3

Новак п’є чай ротом, а майстер (на світлині Коннор, Connor) – усією своєю істотою. Подихайте, заспокойте свої думки й куштуйте всім собою. Медитативний розум ідеально підходить для оцінювання чаю. Якщо ви зробите це, вам безумовно вдасться відчути на смак “тіло” чаю. Куштування “тіла” дуже допомагатиме вам у ваших чайних мандрах.

 

Статтю було перекладено за матеріялами
листопадового часопису 
Всесвітньої Чайної Хатинки 2019-го року
спеціяльно для TeaHut.com.ua

teakettle

Щомісячна Розсилка "Всесвітньої Чайної Хатинки"

Журнал Чаю і Дао

MagazineВсесвітня Чайна Хатинка — це повноколірний журнал із чудовими статтями, де вам пропонується глибше ознайомитися з Ча Дао, чайною мудрістю, наукою, історією, процесами обробки самого чаю та способами його заварювання. Він випускається виключно на волонтерських засадах, тому тут зовсім відсутня реклама і схвальні відгуки. І що рідко можна відчути в будь-яких журналах на цю тематику — він сповнений любові до Чаю.

Кожний без виключень місяць містить відвідування виробників чаю і чайного посуду, статті і інформацію про чай, що перекладалися з китайської, духовні статті про Ча Дао і висвітлює теми, що рідко розглядають на Заході. До того ж він має повноколірні світлини чайних господарств, рідкісних чаїв, чайних церемоній, виготовленого руками чайного посуду і багато чого иншого. Із збільшенням кількості членів ми плануємо більше подорожувати й охоплювати чайні сюжети не тільки з Тайваню, а і з Кореї, Японії, Китаю тощо.

У кожному випуску є розділ "Чайний мандрівник", у якому ми знайомимо решту спільноти з кимось із членів Всесвітньої Чайної Хатинки, а також подані останні новини Центру, майбутні події та инші способи зв'язатися з нами. Все це ми хочемо розділити з усіма в Світі, тому всі останні примірники у вільному доступі розміщені на нашому сайті.

 

Органічний чай

OrganicTeaОсновною частиною нашої місії є сприяння органічному чаю по всьому Світі. Кожного місяця ми надсилаємо вирощені в екологічних умовах чаї, які було виготовлено без використання хемічних добрив, пестицидів та инших аґрохемікатів. Декілька разів на рік ми вкладаємо чаї, які було зібрано з дикорослих чи старовікових чайних дерев. І тоді, як ми зазвичай надсилаємо чаї, що тільки-но були приготовані (такі як Білий Пуер навесні чи Бай Хао Улун улітку), ми також иноді вкладаємо старі чаї (наприклад, Тайванський Улун 70-их років чи Шу Пуер 90-их).

Наші чаї розсилаються в чайних бляшанках, що зсередини обкладаються рисовим папером. Жерсть захищає чайне листя від пошкодження, а рисовий папір традиційно використовується з метою зберігати аромат і уникати дотику металу. Зразки, як правило, від десяти до п'ятнадцяти грамів (иноді більше, в залежності від самого чаю), чого цілком достатньо для тривалої, великої чайної зустрічі чи для декількох меньших чаювань.

 

Подарунки з любов'ю

GiftСаме ці невелички подаруночки від одних чайних поціновувачів иншим роблять конвертики від Всесвітньої Чайної Хатинки, які ми розсилаємо по усьому Світі, більш особливими. Кожного місяця вони різні, і подарунок завжди є сюрпризом. В минулому ми надсилали всі види речей, що обожнюються любителями чаю, як то чайна чоколяда, серветки для чайного столика, бамбукове та инше чайне приладдя, збірки чайної поезії, невеличкі мініатюри живопису, на який надихнув чай, ратангові підставочки під чайники, пахощі алойного дерева для чаювань і зразки особливих чаїв.

Деякі з подарунків були зроблені самими членами власноруч, що сприяє нашому поєднанню один з одним через цю всесвітню спільноту! Сподіваємось, що розділимо з вами ще більше чайного мистецтва, музики, творів, поезії та ремесла в наступні місяці. Напишіть нам, якщо ви маєте щось особливе, чим би вам хотілося поділитись зі спільнотою, або що би ви бажали отримати в подарунок з Тайваню.

 

Якщо ви забажаєте отримувати щомісячну розсилку від Всесвітньої Чайної Хатинки і долучитися до її підтримки — стати її членом, щоби вшановувати Природу, підтримувати давню Чайну Культуру і виробництво чистого Живого або плантаційного органічного чаю — Ви зможете зробити це тут

aboutslide4

Чай при дорозі

Окрім нашої школи ми регулярно лаштуємо свої придорожні ятки в парках, на великих зборах і заходах по всьому Тайваню. Із деревним вугіллям, джерельною водою і листям з давніх дерев ми сидимо і просто подаємо чашу з чаєм, не вимагаючи нічого взаміну. В тому, що ми встановлюємо свою придорожню хатинку, немає жодної иншої мети, ніж запропонувати трішечки спокійного простору і перепочинку на чай серед метушливого Світу. Наша робота проста і чиста, без якихось прикрас і натяків на релігійність. Ми не проповідуємо ані якоїсь філософії чи теорії, ані рекламуємо якісь методи чи традицію. Ми не пропонуємо нічого, окрім теплої усмішки, дружби та милосердя через чашу з чаєм і тим спокоєм, що її супроводжує.

 

Перекладено з тайваньської сторінки "Хатинки Чайного Мудреця"

mainhall

Школа

Наша школа є осередком чайної мудрості, в якій ми пропонуємо вам разом із проживанням довгосторокові курси з Ча Дао. Учні тут навчаються не лише методам приготування чаю, а швидше як його подавати*. Удосконалення нашого життя в чаї виходить далеко за рамки того, як навчитися вправних методів, ґунфу чи заварити більш смачну чашку. Ми намагалися створити гармонійний, спокійний чайний простір, куди люди можуть прийти і скористатися величезною колекцією чаю і чайного посуду, чайної мудрості, а також навчатися чи попрактикуватися в медитації та самовдосконаленні. Також ми прагнемо розширювати нашу громаду через сприяння екологічно збалансованому виробництву чаю, з'єднанню із самими собою, з тим, що нас оточує, і одного з одним через чай.

Гості приїжджають до Хатинки Чайного Мудреця і п'ють чай, їдять вегетаріянські страви та залишаються за потреби на ночівлю. У нас відбуваються щотижневі чайні класи і денні медитаційні сесії кожного ранку і вечора. Також ми допомагаємо спланувати подорожі Тайванєм і налагоджуємо контакти гостей із чайними фермерами, крамницями чаю і чайного посуду та чайними подіями. Всі навчання, проживання і їжа, а також обійми є безкоштовними! Ми працюємо за пожертву, і гості вільні лишити майбутнім гостям стільки, скільки вони забажають.

--------------------------------

* у значенні служіння (англ. serve), що трохи збільшує розуміння цього процесу (прим. перекл.)

 

Текст узято з тайванської сторінки Хатинки Чайного Мудреця

aboutslide2

Ву Де

Письменник і вчитель Ву Де є справжнім Чацзином (чайною людиною). Він практикує Ча Дао (Шлях Чаю) понад двадцять років і за допомогою своїх текстів, класів, семінарів з практичними зайняттями та інтерв'ю ознайомив з цією Традицією більше ніж 100 тисяч чоловік.

Народжений як Аарон Даніель Фішер у сільському районі Огайо, Ву Де змалечку знав, що його інтереси спрямовані в бік Сходу. Він почав займатися бойовими мистецтвами в ранньому віці, і через це мудрість, прихована всередині чайного листя, відкрилася йому ще тоді, коли він був підлітком.

Після закінчення Університету зі ступенем з антропології та філософії він переїхав до Індії, де жив і працював у медитаційному центрі декілька років. Протяком того періоду він щодня готував чай для підтримки своєї інтенсивної практики з медитації, що заклало основу для його подальшої роботи з ним в якості духовного проводиря.

Потім Ву Де поїхав з Індії вивчати медитацію до Бірми, Таїланду і зрештою Японії. Під час ретельної практики з учителем Дзену, який часто використовував чайні церемонії в якості передавання дзенської мудрості, зміцнилася його проникливість у Шлях Чаю і здатність чаю передавати глибокий спокій.

Після того, як його було посвячено в традицію Сото Дзен, він почав вивчати чайне ґунфу у Майстра Лін Пін Сяна в Куала Лумпурі, що в Малайзії. Майстер Лін навчав Ву Де як подавати чай більш вправно і уважно.

WuDesmПротягом десяти років Ву Де викладає давню практику подавання чаю в центрі Дзену і Чаю на Тайвані, відомому під назвою "Хатинка Чайного Мудреця". За останні три роки за допомогою розсилки від цього центру щомісячних конвертів із журналом і органічним чаєм об'єднання сотень любителів чаю і духовних шукачів у більш ніж 30 країнах Світу розширило "Всесвітню Чайну Хатинку". Наразі в "Хатинці Чайного Мудреця" постійно перебуває п'ять учнів і вони щороку приймають сотні гостей, діляться з ними Шляхом Чаю і більш узгодженим образом життя, присутні з кожною людиною, яка долучається до чайної сесії тут.

Окрім своєї діяльності в "Хатинці Чайного Мудреця" на Тайвані Ву Де проводить чайні семінари з практичними зайняттями по всьому Світі.

Твори Ву Де виходили в журналі "Мистецтво Чаю" ("The Art of Tea", де він був головним редактором), "Листочок" ("The Leaf", безкоштовний онлайн журнал, який він заснував), "Чиста Чашка" (видання американської індустрії напоїв) та в инших місцях. Він також є автором п'яти книжок: "Чайна Мудрість" ("Tea Wisdom", Tuttle Publications, 2009), "Образи Майстра" ("Faces of the Master", 2010), "Шлях Чаю" ("The Way of Tea", Tuttle Publications, 2010), "Дзен і Чай одного смаку" ("Zen & Tea One Flavor", 2013) та "Чайна Цілющість" ("Tea Medicine", 2014).

Інтерв'ю з Ву Де були представлені на подкасті "Річ Рол" ("Rich Roll podcast"), на двох радіостанціях Естонського Радіо, малайзійському телебаченні і газетах тощо. Матеріали з Всесвітньої Чайної Хатинки з'являлися в "Гафінґтон Пост" ("The Huffington Post"), "Чай: Журнал" ("Tea: A Magazine") і на сторінках численних блогів.

 

Узято зі сторінки teasagehut.org

aboutslide3

Місія

"Хатинка Чайного Мудреця" — це некомерційний Чайний Центр у Мяолі, що на Тайваню, названий так на честь Традиції.

За останнє десятиліття інтерес до глибокої мудрості і спокою від чаю набув розквіту по усьому Світі. Для величезної кількості людей усієї земної кулі чай став джерелом осяяння, поєднання з Природою, засобом налагодження взаємовідносин і об'єднання суспільства, медитативним ритуалом і багато чим иншим, що породжує спокій і єднання в цьому світі хаосу і відокремленості. Наша місія полягає в тому, щоби підтримувати цей розвиток. Наша мета — сприяти, розвивати і проявляти пробудження гармонії через чай.

На побутовому рівні ми, в "Хатинці Чайного Мудреця", спрямовані продовжувати і збільшувати те, що вже робимо:

  • Забезпечувати здоровою вегетаріянською їжею, прихистком, органічним чаєм та інструкціями щодо нього, простором для гостей для праці і зростання як людських істот
  • Подавати чай в якості передачі духовної мудрості заради надання людям глибоких і змістовних чайних сесій
  • Увесь час працювати і виконувати обов'язки зі збалансованого, спрямованого на обслуговування життя в суспільстві цілковито на волонтерських засадах
  • Присвячувати себе і свій Центр підтримці органічного, екораціонального виробництва Живого Чаю

На більш широкому рівні наша мета полягає в поширенні мудрості Чаю за допомогою публікацій і "Хатинки Чайного Мудреця", щоби охопити якомога більше людей.

Наші публікації складаються з книжок Ву Де і щомісячної розсилки "Всесвітньої Чайної Хатинки" (globalteahut.org), яка постачає на передплатній основі чайний журнал, зразок органічного чаю і пов'язаний з чайною культурою подаруночок сотням її членів до більш ніж 30 країн світу. Ці видання змінили життя і сформували по всьому світі спільноти, і ми прагнемо, щоби їхні послання отримали ще більше людей.

 

Ориґінал узято зі сторінки teasagehut.org

aboutslide1

Всесвітня спільнота

Чай має одну неймовірну здатність — він поєднує людей. І спільнота Всесвітньої Чайної Хатинки тому яскравий приклад. Ми є зростаючою громадою чайних поціновувачів з різних куточків Світу, які пов'язані між собою за допомогою щомісячної передплати на журнал, нашої сторінки в Фейсбуці і веб-форуму, відвідування нашого чайного центру в Тайвані та місцевих суспільних груп по всьому Світі.

Окрім основного місця — нашого чайного центру в Тайвані, який розростається — Всесвітня Чайна Хатинка відіграє неабияку роль у чайних спільнотах більш ніж 30-и країн світу. Ми проводимо регулярні події в Лос Анджелесі, Москві, Барселоні, Естонії, Австралії, Франції та в інших місцях. І це не просто групові зустрічі людей, що мають на меті поспілкуватися про чай — це громади, в яких люди знаходять чайних братів і сестер на все життя, в яких сміх до кольків у животах є природнім, в яких людей об'єднує спільне переживання глибоких чайних зустрічей і, звісна річ, пиття дивовижного чаю.

EnvelopКоли ви долучаєтеся до передплати на Всесвітню Чайну Хатинку, ви не тільки отримуєте чудовий конвертик кожного місяця та приєдуєтесь до місцевих чайних спільнот. Ви також підтримуєте чайний центр у Тайваню, що існує завдяки волонтерам, і куди гості з усього Світу можуть приїхати і безоплатно дізнатися про Чай.

 

Перекладено з globalteahut.org